Vr 18 Augustus 2017, 20:57

Deze computer zal aan de TV bij ons in de living komen. De PC krijgt een hardeschijf van 1,5TB mee en er komt een dual-tuner PCI-E 1x kaartje in. De gekozen behuizing bied ook plaats voor een 5,25" slimline optical drive, een DVD brander.
Omdat het niet ideaal is om een netwerkkabel door de living te hangen moet moet het moederbord uitgerust zijn met wifi.

De HTPC zal veel aan staan dus mag deze niet te veel verbruiken. Het ION platform is daar ideaal voor. En deftige GPU met een zuinige atom dual core processor. Asus heeft een heel mooi moederbord dat zowel Wifi als Bluetooth aan boord heeft en de voeding krijgt via een 19V (laptop-like) powerbrick en is voorzien van een PCI-e 16x slot (voor in mijn geval TV tuner kaart). Dit Asus moederbord met Atom processor is ook een van de weinige met DDR3 geheugen.

File #269
Asus AT3IONT-i Deluxe

Zoals eerder vermeld moet in de HTPC een dual analog tuner komen. De 2200 is een half-height PCI-e 1x kaartje. Deze TV kaart heeft ook een dubbele hardware MPEG2 encoder om zo de processor te ontladen.
File #213
Hauppage winTV hvr-2200


Om veel op te kunnen nemen heb je een grote hardeschijf nodig: Western digital Caviar Green 1.5TB.
File #214
Western digital WD15EARS


Een DVD brander/lezen/alles-in-ťťn combo kost tegenwoordig toch bijna niets meer dus deze mag niet ontbreken. Ik heb voor een slimline model gekozen omdat deze er mooier uitzien. Waarschijnlijk zijn deze ook zuiniger (Omdat ze voor laptops bedoelt zijn).
File #216
Samsung SN-S083C

File #218
Scythe slim slipstream 120mm fan
File #275
Voorkant van de Inwin BM639 behuizing met Samsung Slim ODD.

Aan de voorkant zit de Optical Disk Drive verscholen achter een klepje. Op de website van Inwin is er bij de productfoto's van de BM639 ook een afbeelding met Slimm ODD bracket te zien, maar dat werd niet meegeleverd. Ik heb navraag gedaan en de Slim ODD bracket hoort er eigelijk niet bij, dus de productfoto's zijn er enkel om je een te mooi iets voor te stellen.

De behuizing heeft bovenaan (gezien als je ze plat legt) geen verluchting en dat is jammer. Daarom heb ik de 120mm fan van scythe onder een hoek geplaatste zodat ik een grote fan kon gebruiken die de warme lucht naar buiten blaast via het rooster boven het IO shield. De kleine meegeleverde 60mm fan gebruik ik niet, deze is ook niet te verwijderen uit de behuizing, omdat deze ook dient om warme lucht buiten te blazen. 2 outtake fans is wat veel. Deze sidefan zou sowieso niets helpen omdat er maar 1cm ruimte is tussen de behuizing en het TV meubel.

Aan de achterkant zie je 2 boutjes waarmee de 120mm fan is vast gezet. De fan is gemonteerd mbv van 2 geplooide plaatjes aluminium en is voorzien van 2 laagjes rubber voor geluidsdemping.

Om een Slim ODD te plaatsen waar normaal een full sized 5,25 ding hoort is wat aanpassingswerk nodig. Ik heb zelf 2 beugels uit aluminium gemaakt zodat ik de Slim ODD kon plaatsen op plaats waar eigenlijk een full sized 5,25" Optisch drive hoort. Tussen elke metaal-metaal verbinding heb ik een stukje rubber (op maat gemaakt stukje binnen-fietsband).
Slim ODD [rubber] aluminium beugel [rubber] Originele 5,25" beugel [rubber] Kop bout.
Deze constructie moet voorkomen dat metalen delen elkaar raken en zo gaan mee trillen.

File #276 File #277 File #278 File #279 File #280

File #281
Binnenwerk van de HTPC

Bovenaan tegen het front hoort normaal de PSU te zitten maar deze heb ik eruit gegooid omdat ik deze niet nodig. Ik heb namelijk gekozen voor een moederbord dat gevoed word vanuit een 19V laptop powerbrick. Dat zorg ervoor dat er 1 lawaaimaker minder in de opstelling zit. Ik heb de originele PSU geen eens getest want deze is toch nooit meer bruikbaar omdat deze een speciale aangepaste vorm heeft, lang en vierkantig.

Het moederbord zorg ook voor 1 molex aansluiting om voeding te leveren aan de nodige randapparatuur. Bij het moederbord word ook een verloopje geleverd 1x molex => 3x SataPower. Helaas had ik nog een molex nodig voor mijn slim ODD te voeding. Een slimline ODD vereist op zijn bord ook weer een verloopje van Molex => slimline SataPower + data-Sata. Hier heb ik geen foto van maar een Slim ODD is niet voorzien van een gewone SATA aansluiting + power maar dat is 1 speciale combo-connector.

Ik heb zelf maar een zo'n Molex => 2x Molex + Floppy gemaakt omdat ik het nodige materiaal (Kabel en bare molex-connectors) toch heb liggen. Floppy om mijn zelfgemaakte fancontroller te voeding, maar die is later afgeschoten wegens overbodig. Via de BIOS heb ik de fan op silent (vaste snelheid) gezet en deze stand is goed. Het moederbord heeft geen mogelijk een fan met regelbare snelheid aan te koppelen.

Omdat de nood bestond TV programma's op te nemen via een vrij platform (geen Telenet digibox-achtige dingen dus) moest ik hardware voorzien om TV programma's te kunnen op nemen. De enige mogelijkheid die je dan in BelgiŽ hebt is een TV kaart voor analoge kabel. Dat zit wel met beperkt zenderpakket en beperkte kwaliteit (SD) maar dat is niet echt een probleem. (Misschien dat je ook via Satelliet (TV Vlaanderen) HD kunt opnemen via speciale vťťl te dure TV kaarten weet ik niet, maar bij TV Vlaanderen ben je al veel vrijer qua mogelijkheden.)

Het Digitale zenderpakket van Telenet dat op de kabel zit is allemaal gecodeerd (behalve Eťn als het goed is), om deze zenders te decoderen heb je een decoder nodig (nogal logisch...) met SmartCard. En het spijtige is dat het decoderen alleen mogelijk is met de door Telenet geleverde DigiBox/Corder met enkel de door hun geleverde SmartCards. Als ik alles goed heb begrepen is het in Nederland anders. Daar kun je je eigen decoder-hardware kiezen in samenwerking met een SmardCard van de provider. Als je dan een HD TV kaart koopt met SmardCard Reader (via CI module) kun je in digitale kwaliteit opnemen en heb je uitgebreider zenderpakket.
Mooie beschrijving van jouw HTPC/PVR
Dit lijkt me inderdaad de ideale combinatie van componenten.
Voor de behuizing zou ik gekozen hebben voor de M350 van mini-itx.com samen met een losse usb ODD.

Welke software ben je van plan hierop te draaien? Mediaportal, Mythbuntu, ...
Dat had ik wel eens willen weten want ik ben op zoek om net hetzelfde te doen, maar ik zou ook nog de mogelijkheid willen om mijn DVD's te rippen.
Niet dat ik dat niet kan op mijn PC, maar het zou voor de andere leden van de familie op een simpeler manier moeten kunnen ;-)
Laatste wijziging: Zo 29 Augustus 2010, 20:39