Ma 25 September 2017, 14:21

File #340
De kale PCB's - Laten maken bij Seeedstudio

File #341
Gesoldeerd

File #342

Aan de fysieke kant is er weinig verandert. De PCB is nog exact even groot, de 4 montage gaten staan nog op exact dezelfde plaats en de ISP6 en ISP10 connectors zitten ook nog op dezelfde plaats. De USB connector is een beetje naar boven toe opgeschoven.

Er is wel aan de hardware kant verandert tov de eerst versie: Alle componenten zitten nu aan de bovenkant, het meer-en-deel is ook SMD geworden, waaronder ook de ATMega8 die de USB communicatie regelt. Ook is de programmer voorzien van meer beveiliging met onder andere: resetable (poly) fuse van 500mA zodat de programmer voeding kan leveren aan het target zonder dat de USB poort kan beschadigd worden door een eventuele kortsluiting.

De voeding van de USB poort gaat eerst door F1 (poly fuse van 500mA) en daarna door een diode (D3) zodat er op geen enkele spanning kan komen te staan op de USB poort.

Ook heb ik signaal buffer (U2) toegevoegd. Dit heeft als voordeel dat het target op elke spanning mag werken, via de buffer zal er geen 5V op het target terecht kunnen komen. De buffer zorgt voor een scheiding van spanningen. Zo zitten er boven het buffer IC 2 ledjes: PRG (programmer) en TRG (target), beide ledjes moeten continue braden. Als beide branden wil dat zeggen dat de programmer werkt (PRG) en dat de target-kant van de buffer voeding heeft (TRG).

Op de 2 programmeer-connectors (ISP6 & ISP10) zit een '5V' aansluiting. Deze kan in 2 richten werken afhankelijk van hoe het target van spanning word voorzien, er zijn 3 modi:
Target = 5V, met eigen voeding
5V-aansluiting word niet gebruikt.
Power target-jumper moet worden geplaatst want de target kant van de buffer moet voeding krijgen, in dit geval mag dat 5V zijn afkomstig van de USB-poort.
Target = 5V, zonder eigen voeding
5V-aansluiting levert spanning aan het target.
Power target-jumper moet worden geplaatst want de target kant van de buffer moet voeding krijgen en ook het target zelf moet gevoed worden door de 5V van de USB-poort.
Target < 5V, met eigen voeding
5V-aansluiting word gebruikt om de lagere spanning van het target naar de programmer te brengen om zo de target-kant van de buffer te voeden.
Power target-jumper mag niet worden geplaatst want anders worden de 2 verschillende voedingsspanningen kortgesloten.


File #339
PCB overlay

Een opvallende nieuwkomer op de PCB is de 'AUX' (auxiliary) connector. Via deze connector kan de onboard AVR worden geprogrammeerd (LET OP: Deze onboard ATMega8 heeft geen boatloader of dergelijke, je dus een andere, extra, programmer nodig!). Op deze connector zitten ook diverse IO pinnen van de AVR zodat deze PCB eventueel kan worden gebruikt voor andere USB projecten.


File #338
Schema
Moet je de fuse bits van de ATMEGA8 op de programmerprint zelf instellen of is dit al in de software gedaan?
Hoe moeten ze staan als je ze zelf moet ingeven?
mvg
Tom
Laatste wijziging: Do 2 December 2010, 21:32